Наши магистри участваха в инициативата под егидата на президента "Младежка визия за развитието на България"

сряда, 19 декември 2012 9:47

Деница Кръстева, магистър по социология, Цветослава Котларова, магистър по икономика на човешките ресурси със специализация "Управление на човешките ресурси", и Алина Гъркова, магистър по политология, асистент по проект в Европейската мрежа за политически фондации (European Network of Political Foundations, ENoP) Брюксел, бяха сред участниците от УНСС в инициативата под егидата на президента Росен Плевнелиев „Младежка визия за развитие на България“. Заедно с колегите си от 35 висши училища в страната, завършили образователна степен бакалавър или магистър с най-висок успех, те имаха възможността да предложат решения на въпроси в областта на икономическото развитие, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, развитието на регионите и национална инфраструктура и други.

Алина Гъркова представи своето становище за ‘Ролята на външната политика за изграждането на положителен образ на България в чужбина“. По темата „Предизвикателства и перспективи пред младежката заетост“ дадоха становища Цветослава Котларова и  Деница Кръстева.

Снимка с президента. Деница Кръстева (първото момиче вляво) и Цветослава Котларова (последната вдясно) 

„Важните решения за бъдещето трябва да се вземат в диалог и абсолютно нито един политик не може да си позволи да взима решенията за бъдещето на България, без да покани младите хора на масата. Защото това, каква ще бъде България след 10-15 години, се решава от вас, от вашата компетентност, от вашата мотивация и от вашето желание сами да произведете тази България, в която вие ще живеете", изтъкна президентът Росен Плевнелиев.  

На срещата с президента на 5 декември беше обсъдена идеята за въвеждането на дуална система в средното образование (обучение в процеса на работа), законовата регламентация на студентските стажове и възможност за бизнеса да финансира обучение на студенти в университетите, предстоящия референдум през януари, създаването на интерактивен пътеводител за популяризиране на българската култура, както и обмен на информация за български и международни проекти и събития в страната чрез национален сайт за култура и др.

Галерия снимки от Наши магистри участваха в инициативата под егидата на президента "Младежка визия ...