Общо събрание на ВОН – КНСБ

сряда, 24 април 2024 8:45

Университетската синдикална организация на „Висше образование и наука“ (ВОН) – КНСБ при УНСС проведе Общо събрание.

Официални гости на събитието бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) – КНСБ и доц. д-р Александър Николов, зам.-председател на организацията и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Общото събрание бе открито от доц. д-р Бойка Чернева, председател на синдикалната организация на ВОН – КНСБ при УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в Общото събрание. „Имаме добро партньорство както с ВОН – КНСБ, така и с Синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ и Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати в УНСС, но невинаги всичко зависи от ректорското ръководство или от добрата воля на синдикатите. Има доста въпроси, които трябва да бъдат решавани и затова е добре през ВОН – КНСБ при УНСС и Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) – КНСБ тези въпроси да стигат на по-високо ниво“, каза ректорът и подчерта, че е необходимо синдикатите да съдействат за увеличението на заплатите не само на академичния състав, но и на администрацията на университета. Ректорът допълни, че другият въпрос, на който трябва да се търси решение, е свързан със субсидиите на университетите, където базовата субсидия не е променяна от 10 – 12 години. Той спомена и проблемите, свързани с акредитацията на нови специалности, реализацията на които е трудна, процедурите са дълги и отнемат много време. Той даде пример със съвместната програма „Киберсигурност и електронно управление“, която УНСС разкри миналата година съвместно с Тракийския университет (ТрУ), но тази година от Министерството на образованието и науката (МОН) не са отпуснати бройки за нея. Проф. Димитър Димитров засегна и проблема с ремонта на Корпус „И“, за който са изпратени писма до всички министерства, които имат отношение по въпроса, но до момента няма отговор. Той призова синдикатите и Студентския съвет да работят заедно с университета за решаването на проблемите.

„Убеден съм, че ако си сътрудничим активно за намиране на решение на тези въпроси ще постигнем необходимия резултат“, изтъкна проф. Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Бойка Чернева при откриване на Общото събрание

С приветствие към делегатите се обърна и доц. д-р Лиляна Вълчева.

В дневния ред на Общото събрание бяха включени отчет за дейността на Синдикалния съвет на ВОН – КНСБ при УНСС, обсъждане и приемане на отчета на Контролно-ревизионната комисия на организацията, приемане на Декларация на ВОН – КНСБ при УНСС във връзка с политиката по доходите, предложения за промени в Колективния трудов договор на УНСС и други текущи въпроси.

   

Галерия снимки от Общо събрание на ВОН – КНСБ ...