Спортни легенди раздадоха наградите от Националната универсиада София 2022 на тържествена церемония „Бал на спортиста на УНСС“

петък, 20 май 2022 22:24

С тържественото събитие „Бал на спортиста на УНСС“, което се проведе в аула Максима” на университета, завърши и Националната универсиада София 2022, в която взеха участие 23 български университета.

„В УНСС полагаме усилия да развиваме университетския спорт и се стремим да даваме възможност на талантите да се изявяват, затова с това събитие закриваме подобаващо Националната универсиада София 2022, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и допълни: „бих искал да споделя, че УНСС има успехи не само на университетско и национално ниво, но и на международно. В консорциума европейски университети, в който участваме ENGAGE.EU, нашият отбор по шахмат се класира на първо място отборно и взе първите три места. Желая бъдещи успехи на всички спортисти и на всички, които ги подкрепят“.

Проф. д-р Димитър Димитров

Доц. Желязко Георгиев, член на Управителния съвет на АУС „Академик“, връчи на проф. д-р Димитър Димитров купата за третото място на УНСС в комплексното класиране на Националния университетски шампионат Стара Загора 2021,  където студентите на УНСС спечелиха 17 златни, 13 сребърни и 9 бронзови медала.

„Чест и привилегия е за мен да бъда сред толкова елитни спортисти и с ръководството на университета. Днес ще покажем нашите спортисти и успехите им. 2021 г. беше наситена със спортни емоции за нашата катедра, затова днес сме се събрали, за да отдадем заслуженото на спортистите и треньорите“, обърна се към присъстващите доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт" на УНСС и организатор на събитието. „Колегите от катедра „Физическо възпитание и спорт“ са с изключителни компетенции и знания. Имаме нова магистърска програма „Спортен бизнес“, която е част от проекта „Икономическо образование 2030“ съвместно с Националната спортна академия и с Бизнес факултета на УНСС“, подчерта доц. Стоилов.

Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС: „Искам да поздравя катедра „Физическо възпитание и спорт“ и ректорското ръководство за това, че днешното събитие се състоя, въпреки всичките изпитания по време на организацията му. Хората, замесени в организацията на събитието не се отказаха, а се мотивираха, за да успеят да го реализират. Изграждаме традиция, която ще е ценна за всички спортисти, които се трудят през годината, в краят й да получат своето признание. Последните две години бяха трудни  за спорта, но Универсиадата е факт, въпреки трудностите през които преминахме“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков.

„Искам да ви поздравя за тази уникална церемония – закриването на Универсиадата и Бал на спортиста на УНСС. Преди по-малко от седмица беше откриването на Универсиадата с министъра на младежта и спорта Радостин Василев, което беше истинска чест за нас. Всички купи и плакети, сами по себе си събират само прах, важни са  спорта и такива церемонии,  които оставят спомени. Те са истински ценните“, заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) ас. д-р Даниел Парушев.

Официални гости на събитието бяха зам.- ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректорът по дигитализация и кибeрсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов, деканът на Бизнес факултета доц. Димитър Благоев, председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков, председателят на НПСС ас. д-р Даниел Парушев, заслужилият проф. д-р Георги Янков, председател на Академичния спортен клуб на преподавателите и служители в УНСС, председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик” доц. Златко Джуров, Георги Глушков - баскетболната легенда, бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г., Стела Енева сребърната медалистка от параолимпийски игри, Елин Топузаков – легенда на ПФК Левски с внушителните 5 титли и 5 купи на България, националният селекционер по футзал на България - Николай Стайков, Габриела и Стефани Стоеви - трикратни европейски шампионки по бадминтон, Фердина Николаева, състезател и шампион по Таекуондо и студентка в УНСС.

На церемонията бяха отличени най-заслужилите спортисти и треньори през 2021 г. 

Най-добър състезател за 2021-ва година е лекоатлетът Трифон Илиев.

Наградата връчиха европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви

Ст. преп. д-р Екатерина Тошева от катедра Физическо възпитание и спорт" спечели приза за най добър-треньор в индивидуалните спортове. Д-р Тошева работи с отбора по лека атлетика от 2014 г., като до момента състезателите са донесли на университета 9 златни, 18 сребърни и 15 бронзови медала. Наградата връчи Стела Енева, сребърна медалистка от параолимпийски игри в дисциплините хвърляне на диск и тласкане на гюле, световна шампионка в същите дисциплини на първенството на планетата през 2006 г.

Ст.преп. д-р Екатерина Тошева и Стела Енева (от ляво надясно)

Отбор за 2021 годината е баскетболния тим 3 по 3, който на Националната универсиада Стара Загора спечели за първи път и шампионска титла. На финала момчетата надиграха отбора на НСА „Васил Левски“ с резултат 15-8.

Отборът в състав: Драгомир Енчев-капитан, Мартин Мандалски, Иван Алексов и Александър Димитров бе награден от баскетболната легенда Георги Глушков

Треньор на годината за 2021 г. в колективните спортове стана доцент доктор Спас Ставрев. Той е дългогодишен преподавател в катедра Физическо възпитание и спорт" и неин ръководител от 2009 до 2021 г. С мъжкия отбор на УНСС е национален университетски шампион по баскетбол за 1999, 2006 и 2009 г. Баскетболният отбор-мъже на УНСС е първият български отбор, който под негово ръководство участва на Европейско университетско първенство в Потсдам през 2010 г.

Наградата връчи Елин Топузаков. Бившият защитник на „Левски“ е 5 пъти шампион и 6 пъти носител на Купата на България. От настоящата учебна година Елин Топузаков е студент на УНСС

Ст. преп. д-р Светлана Цонева получи наградата за „Цялостен принос в развитие на катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Ректорът проф. Димитров връчи наградата на ст. преп. д-р Светлана Цонева

Доц. д-р Иван Стоилов връчи плакети на ветераните на катедра „Физическо възпитание и спорт“ Георги Йорданов и ст. пр. Светлана Цонева.

Доц. Стоилов връчи на ректора проф. Димитров почетен плакет от катедра „Физическо възпитание и спорт“ за принос в утвърждаване на спорта в УНСС
Проф. Димитров връчи на доц. Златко Джуров почетния знак на ректора на УНСС за цялостен принос в развитието на студентския спорт

„Това, което се случи в последните осем универсиади няма аналог. Осмата, която закриваме днес, беше уникална като организация, но най-важното е, че студентите, отборите и университетският спорт вече са в друго измерение. Това, което видяхме заедно с вас по спортните терени, наистина заслужава не само уважение, заслужава поклон, защото това е трудът на колегите преподаватели в спортните катедри, това е трудът на всички вас, уважаеми студенти спортисти, които наистина доказахте, че университетският спорт независимо от тежката 2021 г. е факт“, каза доц. Златко Джуров.

Доц. Джуров връчи почетния знак на универсиадата на преподаватели от катедра „Физическо възпитание и спорт“ на УНСС.

ФОТОГАЛЕРИЯ
Доц. Стоилов връчи почетния знак на универсиадата на председателя на Съвета на настоятелите на УНСС доц. д-р инж. Лиляна Вълчева

Доц. Джуров обяви победителите и връчи купите за комплексно класиране на Националната Универсиада 2022. На трето място се класира Пловдивски университет Паисий Хилендарски", на второ е Медицинският университет – Варна и на първо място е НСА „Васил Левски“.

При връчване купата на представителката на Пловдивския университет Паисий Хилендарски"
Доц. Джуров връчва купата на Медицинския университет – Варна
Зам.-ректорът на НСА проф. Апостол Славчев с купата на победителите

По време на церемонията гостите имаха възможността да гледат изпълнение на мажоретния състав на УНСС с ръководител ст. пр. д-р Милена Игнатова и на акробатки от спортен клуб „Акротамп – София“ с ръководител Цветелина Рогова и треньор Красимира Василева.

За доброто настроение на гостите се погрижиха певицата Моника Николова и гайдарят Станимир Хайдушки.

Галерия снимки от Спортни легенди раздадоха наградите от Националната универсиада София 2022 на тъ ...