В симулационна игра студенти „подписаха“ декларация за сътрудничество в Югоизточна Европа

петък, 27 април 2012 15:34

Нестандартна като формат научна конференция се проведе в университета. Студенти от специалностите „Международни отношения“, „Европеистика“, „Политология“ и направлението „Политически науки“ изнесоха доклади и дискутираха на тема: „Процес за сътрудничеството в Югоизточна Европа“. Във втората част на форума симулационна игра представи среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ),

Конференцията, която се провежда като интегрална дейност по  научноизслдователския проект „Интереси и възможности за сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа” с ръководител доц. д.ик.н. Мария Чавдарова, е втора поредна. „Главни действащи лица в този научен форум са студентите“, изтъкна преподавателката от катедра „Политология“, която представи първия том на изданието „Интереси и възможности за сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа“ с докладите от първата конференция. Важно е да идентифицираме общите интереси между народите в нашия географски, икономически и политически регион, отбеляза проф. д-р Динко Динков от катедра "Международни отношения" при откриването на форума.

Програмата на конференцията бе структурирана в три панела. „Основни сфери на субрегионалното сътрудничество в Югоизточна Европа – прескриптивен и дескриптивен метод“ бе темата на първата част, в която участниците имаха възможността да чуят както доклада на проф. д.ик.н Велко Маринов за икономическото сътрудничество в Югоизточна Европа, така и становищата на студентите за инфраструктурните проекти на държавите от Балканския регион,  приоритетите и възможностите за икономическо сътрудничество, хуманитарното и културното взаимодействие и др. Във втория панел „Субекти на многостранно сътрудничество в Югоизточна Европа. Проблеми на институционализацията“ участниците се запознаха с водещия доклад на Н. Пр. Венелин Цачевски, бивш посланик на България във Финландия и Естония, както и със студентските разработки за Пакта за стабилност, организацията за Черноморското икономическо сътрудничество и т.н.

Доц. Мария Чавдарова със студентите-модератори на трите панела на форума  Авторитетното жури и гостите на конференцията от Македония

Симулационната игра по изработването и подписването на декларация на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа „проигра“ представянето на проект на документа, аргументация-изложение на всяка от дванадесетте държави в региона, допълнително обсъждане и доизясняване на позициите, огласяване на крайните резултати, както и награждаването на трите най-добре представили се студентски отбора. Те бяха определени от авторитетното жури в състав Н.Пр. Венелин Цачевски, проф. д.ик.н. Велко Маринов и проф. д-р Антон Първанов.

Галерия снимки от В симулационна игра студенти „подписаха“ декларация за сътрудничество в Югоизточ ...