Ректорът се срещна с директора на Тайванския търговски център - София

сряда, 23 март 2022 15:49

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров се срещна с г-н Чих-Хсуан Цай, директор на Тайванския търговски център - София (TAITRA). Целта на срещата беше да се разгледат подготвителни стъпки за установяване на официални академични, културни и икономически отношения между двете институции и сключване на съответните споразумения за сътрудничество.

Връзките на УНСС с TAITRA имат традиции. През последните 7 години представители на TAITRA и свързани с тях тайвански компании са неизменни пленарни докладчици на Международната конференция по приложение на информационните и комуникационни технологии и статистиката в икономиката и образованието (ICAICTSEE, http://icaictsee.unwe.bg/, организирана от проф. д-р Димитър Велев, катедра Информационни технологии и комуникации, УНСС). Участниците в конференцията са запознавани с най-новите достижения на ИКТ в Тайван. Допълнително в началото на всяка година студентите от катедрата научават възможности за работа в престижни тайвански ИКТ компании в най-перспективните направления.

Ректорът проф. Димитър Димитров с директора на TAITRA  г-н Чих-Хсуан Цай и проф. д-р Димитър Велев (от ляво надясно)

УНСС вече има две подписани Споразумения за сътрудничество с тайвански организации.

Първото от тях е между Научноизследователския център за намаляване на риска от бедствията (НИЦНРБ) на УНСС и Националния научно-технологичен център за намаляване на бедствията (NCDR, https://ncdr.nat.gov.tw/), с директор проф.д-р Димитър Велев. Макар че НИЦНРБ е едва четвъртият европейски партньор, широката мрежа на NCDR предлага изучаване опита на много национални организации в Югоизточна Азия, както и установяване на нови ползотворни професионални връзки. Членове на НИЦНРБ са преминали през специализирани обучения в Тайван по тематиката.

НИЦНРБ към УНСС е активен участник в мрежата на NCDR

Второто споразумение е сключено с Националния университет по образование Чангхуа (NUCE, https://www.ncue.edu.tw/) през 2017 при посещението на проф. д-р Димитър Велев там. Университетът е многопрофилен и съществува постоянен интерес към обмяна на преподаватели и студенти по ключови направления в икономиката, както и в областта на информационните технологии (Изкуствен интелект, VR/AR и др.). Обсъждат се и възможности за общи изследователски проекти.

Проф. д-р Велев с деканското ръководство на факултет „Информационни технологии“, NCUE

Независимо от сложната Covid-19 обстановка, представители на NCDR и NCUE участват виртуално в организираните от проф. Велев конференции в УНСС. Активни са и връзките с останалите тайвански университети, посетени от проф. Велев, очаква се тяхното задълбочаване.


Основана през 1970 г., TAITRA е най-голямата организация за насърчаване на търговията с нестопанска цел в Тайван, https://en.taitra.org.tw/. Спонсорирана от правителството и индустриалните организации, TAITRA помага на фирмите да разширят своя глобален обхват. Със седалище в Тайпе, TAITRA има екип от 1300 специалисти и управлява 5 местни офиса, както и над 60 клона по целия свят. Заедно със Световния търговски център на Тайпе (TWTC) и Тайванския търговски център (TTC), TAITRA е създала глобална мрежа, посветена на насърчаването на световната търговия.

Сред основните услуги, които TAITRA предлага са: насърчаване на сектора на услугите, пазарни проучвания, глобален маркетинг, маркетинг за дигитална и електронна търговия, анализ на търговски данни, международни търговски изложения, Институт за международна търговия, оказване на помощ в търсенето на партньори за съвместни начинания.


Галерия снимки от Ректорът се срещна с директора на Тайванския търговски център - София ...