Меморандум за сътрудничество с Комисията за защита от дискриминация

петък, 18 март 2022 15:21

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Доц. д-р Ана Джумалиева приветства участниците в събитието и представи презентация за дейността и правомощията на КЗД, като припомни, че преди половин година представители на Комисията, заедно с главния омбудсман на Република Турция са посетили УНСС.

От страна на КЗД на събитието присъстваха и инж. Наско Атанасов, член на КЗД, д-р Владимира Стоименова, Златина Дукова, член на КЗД, д-р Орлин Колев, член на КЗД и проф. Надежда Йонкова, главен секретар на Комисията (от дясно наляво)

„Впечатляваща е работата на Комисията за защита от дискриминация и то в една област, която през годините не беше много добре развита у нас. Вие познавате нашия университет и мисля, че сътрудничеството ни може да бъде още по-ефективно. Сигурен съм, че нашите студенти ще проявят интерес към стажове и към получаване на знания в тази сфера – как работи Комисията и как да разграничават проявите на дискриминация“, каза ректорът проф. Димитров.

„Ние имаме опит и с други университети и знаем, че на студентите им е много интересно да влязат в Комисията, докато се обучават, да се запознаят как работи институцията отвътре. Ние винаги сме били отворени за младите хора за нас е удоволствие да им предадем опит и знания“, изтъкна доц. Ана Джумалиева.

„Ние избрахме за координатор по меморандума от наша страна доц. д-р Баки Хюсейнов, защото той е преподавател в катедра Регионално развитие", факултет Управление и администрация", отбеляза проф. д-р Цветана Стоянова и подчерта: „доц. Хюсейнов познава Комисията и преподава в нашия университет точно на студентите, които ще проявят най-голям интерес, защото по-голямата част от тях се готвят да работят в публични институции“.

УНСС и КЗД ще си сътрудничат в сферата на учебно-преподавателската, научно-изследователската, научната и информационна дейност с цел подготовката и развитието на висококвалифицирани специалисти с висше образование в различните образователно-квалификационни степени.

Двете организации ще си партнират за реализиране на съвместни програми, организиране на реципрочни посещения, работни срещи, стажове и обучения за професионално развитие на експертите.

Доц. Ана Джумалиева връчи на проф. Димитров плакет с логото на Комисията за защита от дискриминация

Ще се работи съвместно за реализиране на проекти, конференции, семинари и други инициативи, които се финансират по програми на Европейския съюз в областта на защитата и насърчаването на правата на човека, превенцията и анти-дискриминацията и насърчаването на равенство и равни възможности.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Комисията за защита от дискриминация  ...