Шестнадесетата международна научна конференция на младите учени обръща лице към предизвикателството COVID-19

петък, 12 февруари 2021 17:38

Шестнадесетата международна научна конференция на младите учени „Икономиката на България и Европейския съюз: предизвикателството COVID-19“ се проведе онлайн в платформата MS Teams на 12 февруари 2021 г. Събитието се организира от Финансово-счетоводния факултет на УНСС под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Съорганизатори на форума са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета на Болоня, Университета на Сплит, Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие, Университета на Риека, Полтавския университет по икономика и търговия, Луцкия национален технически университет, Техническия университет в Лодз и “Медиа Маркс” ООД, София, България.

Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество и председател на Организационния комитет на конференцията (от ляво надясно), откриват събитието

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците във форума с думите: „С тази конференция доказваме, че сме насочени към предизвикателството COVID-19. Организаторите положиха много усилия тя да се случи, без да се намали качеството й. В УНСС не се оплакваме от тежките условия, а намираме начин и решение чрез използване на съвременни информационни технологии да се справим с тези предизвикателства“.

Проф. д-р Димитър Димитров

Ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов - основен и дългогодишен съорганизатор на конференцията сподели, че е откривал и правил много конференции, но най-много се е вълнувал, когато участва в откриването на тази, посветена на младите учени. Той припомни, че нейното начало е поставено през 2002 г. с много съпротива и недоверие. „Имахме около 10-12 доклада, а сега съм истински щастлив, че вече са 82, от много факултети и с международно участие“.

Доц. д-р Григорий Вазов

Деканът на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски, пожела успех на 16-та международна научна конференция на младите учени и отбеляза, че създаването на научен продукт и споделянето му с другите, е достойно за уважение.

Проф. д-р Румен Брусарски

Проф. д-р Силвия Трифонова, сподели, че за нея е голяма чест и привилегия за 16 пореден път да бъде начело на Организационния комитет на тази престижна международна проява на УНСС. Това е първата конференция, която е посветена при създаването си, единствено на младите хора. Тя се превърна в запазена марка на Финансово-счетоводния факултет и на УНСС, коментира проф. Трифонова.

Проф. д-р Силвия Трифонова

В конференцията се включиха над 100 участници от България и чужбина. В събитието тази година участваха с доклади млади хора от УНСС, ВУЗФ, НБУ, Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов, Икономическия университет – Варна, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Медицинския университет – София, Военномедицинската академия – София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Аграрния университет – Пловдив, Военната академия „Г. С. Раковски“ и др.

В конференцията взе участие и г-жа Соня Спасова (на снимката горе), директор на Европейския потребителски център - България, която разказа за дейността на Центъра. Тя представи темата „Безопасно онлайн пазаруване в ЕС“, като изтъкна, че основната цел на Европейския потребителски център е да съдейства за извънсъдебно решаване на спорове.

Част от презентацията „Безопасно онлайн пазаруване в ЕС“

Конференцията бе разделена на 4 тематични направления:

  • Финансова политика, финансови пазари, банково дело, инвестиции, застраховане и социално осигуряване
  • Счетоводна политика и практика, счетоводни стандарти, финансов одит, контролни системи и вътрешен контрол
  • Изследвания и наука, изследователска и развойна дейност, връзка „наука – бизнес“, иновации, конкурентоспособност, управление на проекти
  • Предприемачество, мениджмънт, маркетинг, корпоративен контрол и развитие на бизнеса в България, в ЕС и в глобален мащаб.

Галерия снимки от Шестнадесетата международна научна конференция на младите учени обръща лице към  ...