УНСС присъди „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на Международния валутен фонд доцент д-р Кристалина Георгиева

сряда, 03 февруари 2021 16:23
доц. д-р Кристалина Георгиева

По предложение на проф. д-р Лалко Дулевски, ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, Академичният съвет на УНСС единодушно взе решение за присъждане званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“ на доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Почетното научно звание е заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хората, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Проф. д-р Лалко Дулевски определи доц. д-р Кристалина Георгиева като „много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“. Той припомни, че тя е автор и съавтор на над 100 публикации по макро- и микроикономика и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Проф. Дулевски обърна внимание, че на официалния сайт на най-голямата финансова институция в света – МВФ в автобиографията на управляващия директор Кристалина Георгиева се посочва, че тя притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където преподава като доцент през периода 1977–1993 г. Той подчерта, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева „УНСС ще постави на достойно място най-известния българин - свой колега, приятел и възпитаник. Тя е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. „Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля“.

Официално почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ ще бъде връчено на тържествена церемония в УНСС след отмяната на противоепидемичните ограничения.

Галерия снимки от УНСС  присъди „Доктор хонорис кауза“ на управляващия директор на Международния в ...