Среща-дискусия „Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“

четвъртък, 22 октомври 2020 20:30

„Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“ беше темата на срещата-дискусия, организирана от катедра  „Национална и регионална сигурност“ съвместно с Дружеството за ООН в България, която се проведе онлайн с живо излъчване през Фейсбук страницата на събитието. Срещата е част от програмата на инициативата „Седмица на ООН: Тенденции в многостранното сътрудничество” (20-25 октомври), посветена на 75-годишнината от създаването на ООН.

Във форума участваха проф. Петранка Филева, заместник-председател на Дружеството за ООН в България, ас. д-р Атанас Димитров от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Богомила Корманова, един от двамата български младежки делегати в ООН. Модератори на събитието бяха Адела Бозмарова, докторант в катедра „Национална и регионална сигурност“ и Илина Мутафчиева от Дружеството за ООН в България.

Адела Бозмарова и Богомила Корманова   Ас. д-р Атанас Димитров и проф. Петранка Филева

Зам.-председателят на Дружеството за ООН в България проф. Филева (на снимката долу) подчерта, че България е сред учредителите на Алианса за мултилатерализъм, чиито цели са да се покаже, че повечето държави подкрепят мултилатерализма и ценят ООН, както и да се създаде гъвкава мрежа от държави, готови да подкрепят инициативи, които да стимулират международното сътрудничество. Тя разгледа процеса на глобализация в световен план и определи мултилатерализма като идеология, която е част от движещите сили на този процес и включва многостранното сътрудничество без да застрашава националния суверенитет на отделните държави.

Ас. д-р Атанас Димитров (на снимката долу) се спря на регионалните аспекти на мултилатерализма и посочи, че пандемията от COVID-19 е обърнала света към взимането на национални решения, към регионализация в сферата на сигурността. Той подчерта обаче, че не могат да бъдат спрени глобалните процеси, които рефлектират върху сигурността. Затова е необходимо реформиране и модернизиране на съществуващите международни организации, което да ги направи по-приобщаващи, отговорни и ефективни в тяхното функциониране и в способността им да дават конкретни резултати като гарантират многостранното сътрудничество и сигурността.

Богомила Корманова (на снимката долу) посочи, че приоритетите на младежките делегати в ООН са насочени най-вече към мултилатерализма и работата им в тази сфера включва мотивация на младите хора чрез успешните проекти по програми като „Еразъм+“, както и чрез образователни кампании, които те провеждат не само сред младежите, но и сред децата в училище.

Темата предизвика оживен интерес във Фейсбук страницата на събитието.

Пълен видеозапис на срещата-дискусия можете да видите тук.

Галерия снимки от Среща-дискусия „Мултилатерализъм: тенденции  в многостранното сътрудничество пре ...