Студенти се обучаваха как да бъдат добри презентатори

сряда, 14 ноември 2018 9:39

Първи уроци как се правят успешни и завладяващи презентации получиха студенти от УНСС и други университети в рамките на обучението, организирано от „Заедно в час“ съвместно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) и Студентския съвет. Лектор беше Петър Пройков от неправителствената организация „Заедно в час“.

Доц. Росен Кирилов и Петър Пройков (от ляво надясно)

Днес аз съм щастлив човек, а причината е пълната зала и вашият интерес, посочи доц. д-р Росен Кирилов, директор на МЦРК, при откриването на обучението. Вашият интерес показва, че посоката, в която вървим, е правилна. Стремежът на организаторите е студентите да участват във все повече обучения, които ще им помогнат да успеят в бъдеще, каза той.

Доц. Кирилов съобщи, че всеки от присъстващите студенти ще получи сертификат за придобитите умения по време на обучението. Нашият университет ще продължава да организира обучения, които ще бъдат сертифицирани, допълни той.

Студентите

Радвам се, че вече няколко години имаме възможност да работим с МЦРК и  Студентския съвет и да организираме събития, насочени към студентите, каза Петър Пройков и сподели, че чувството да говориш пред публика и да мотивираш млади хора е прекрасно (на снимката долу).

Лекторът открои най-важните моменти при създаването на една презентация и акцентира върху нейната подготовка, която често се подценява, и посъветва студентите винаги да определят своята цел и ключовото послание. Трябва да знаете пред какви хора ще говорите и да насочите своята лекция към интересите им, изтъкна той. Според него е от изключителна важност да сме добре подготвени и дори да сме репетирали предварително. Четенето по време на презентиране е недопустимо. Бъдете динамични и говорете високо. Външният вид също е от голямо значение, за да привлечете публиката, допълни Пройков.

По време на обучението студентите решаваха различни задачи

Пройков се спря на структурата на презентацията, в която винаги трябва да има доверие, логика и емоция. Бъдете добре запознати с темата, защото така ще вдъхнете доверие и респект. Напрежението е нещо естествено. Хората не разбират, когато сте забравили да кажете нещо. Във всяка презентация трябва да присъства и емоцията – разказ на лична история, хумор или дори признание, каза лекторът.

В Голямата конферентна зала

Обучението се проведе под формата на диалог между студентите и лектора. След това студентите се разделиха на отбори и организираха кратки презентации, прилагайки наученото (на снимките долу).

Галерия снимки от Студенти се обучаваха как да бъдат добри презентатори ...