Българска и английска диплома от съвместната магистърска програма между УНСС и Университета Нотингам Трент

понеделник, 13 февруари 2017 9:19

С цел представяне на съвместната магистърска програма "Европейски бизнес и финанси" между УНСС и Университета Нотингам Трент се проведе информационна среща с доц. Емил Хелиенек, международен директор на програмата, и ас. д-р Дияна Митева, директор и координатор на програмата.

На събитието стана ясно, че съвместната магистърска програма се извършва в рамките на четири семестъра, като два от тях се осъществяват в България, третият - в Университета Нотингам Трент, а през четвъртия семестър има задължителен стаж и подготовка на дипломна работа. „Това е шанс за вас да получите както българска, така и пълноправна английска диплома”, посочи д-р Митева и допълни, че обучението е изцяло структурирано по английската образователна система. Тя изтъкна, че УНСС участва в програмата от 2007 г. насам, а в момента се обучава десетият випуск. Освен двата университета в програмата участват Техническият университет в Бърно, Чехия, и Икономическият университет в Катовице, Полша. Студентите и от трите държави - България, Чехия и Полша, се обучават в Нотингам през третия семестър.

Д-р Митева и доц. Хелиенек представят програмата

Реализацията на завършилите е стопроцентова, като повечето от тях работят в големи международни компании. Обучението в малки групи на английски език, персоналното внимание и отношение, както и подходящият за работещи график са само някой от плюсовете, които д-р Митева изтъкна за програмата.

Приемът се осъществява през септември, като кандидатите полагат единен приемен изпит за кандидатстване в магистърски програми и изпит по английски език.

По време на срещата

Обучението в Нотингам е три месеца, уточни д-р Митева. Тя подчерта, че там занятията се провеждат от понеделник до петък, а присъствието е задължително. Магистрите могат да бъдат настанени в общежития, квартири или къщи на български семейства. По отношение на финансите координаторът по програмата посочи, че за България таксата за първи и втори семестър е по 1800 лв., а във Великобритания - 2650 британски лири. През четвъртия семестър таксата е 250 лв. Има и възможности за стипендия по програмата „Еразъм+“, с право да я получат първите шестима магистри. Те също могат да получават и Европейска стипендия. „В момента работим и по отпускането на магистърско обучение по държавна поръчка”, изтъкна д-р Митева.

Доц. Хелиенек

„Нотингам е един от най-добрите градове за живот”, посочи доц. Хелиенек. Той е културен, спортен и икономически център, а в него учат повече от 60 000 студенти. За Университета Нотингам Трент той посочи, че е един от лидерите във Великобритания. Основан е през 1843 г., а днес там учат близо 24 000 студенти, обучаващи се в девет факултета. „Чуждестранните студенти са от 80 различни страни”, изтъкна директорът на програмата и запозна присъстващите с акредитациите и партньорите на университета. Присъстващите разгледаха снимки на града и университетските кампуси.

„Програмата в УНСС е конструирана много смислено, като всеки компонент има своето фундаментално отражение по-късно”, сподели Дамян Илиев, завършил програмата през 2016 г.  По думите му обучението е изцяло съобразено с работното време на магистрите, а качеството на преподаване е надвишило очакванията му. „Към сега заминаващите изпитвам безкрайно благородна завист”, изтъква той и определи преживяното като приключение, в което с удоволствие би се впуснал отново. В  Нотингам Трент възможностите за личностно развитие са практически неограничени във всеки аспект – академичен, практически, географски. От личния си опит Дамян казва, че дипломата се забелязва навсякъде и със сигурност гарантира обаждане от работодателя. Самият той скоро ще започне работа в една от най-престижните компании за бизнес и финансови услуги в света, за което магистърската програма има огромен принос.

 

Галерия снимки от Българска и английска диплома от съвместната магистърска програма между УНСС и У ...