Церемония по дипломирането на първия випуск на международната магистърска програма "Ядрена сигурност"

вторник, 27 юни 2017 12:43 /
Начало:
сряда, 28 юни 2017 16:30
Край:
Място:
зала "Тържествена"
Подробности:

На 28 юни от 16:30 ч. в зала „Тържествена“ ще се състои церемония по дипломирането на първия випуск студенти, завършили единствената в света международната магистърска програма „Ядрена сигурност“. На нея ще присъстват ректорът на УНСС проф. д. ик. н. Стати Статев, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, ръководителят на магистърската програма проф. д-р Димитър Димитров.

Магистърската програма е разработена и се осъществява в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и МААЕ, подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ Юкия Амано по време на визитата му в София през юни 2014 г. Координатор по изпълнение на споразумението от страна на университета е проф. д-р Димитър Димитров.

Програмата, с продължителност четири семестъра, е структурирана в съответствие с държавните изисквания за магистърската степен и Международната агенция за атомна енергия, ядрената сигурност серия № 12.

Целта на магистратурата „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ е да подготви високо квалифицирани ръководни кадри на средно управленско ниво за нуждите на ядрената индустрия. В първия випуск на програмата се обучават десет студенти от седем държави - България, Буркина Фасо, Замбия, Ирак, Йордания, Нигерия, Ливан, като част от тях са стипендианти на МААЕ. Обучението е на английски език, комбинира теоретически и практически занятия и включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и др.

В обучението участва преподавателският екип на катедра „Национална и регионална сигурност“, както и други катедри на УНСС, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Техническия университет  - София, няколко чуждестранни университета. Методическа помощ оказват МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN, член на която от 2014 г. е и УНСС.