Асоциация на икономическите училища в България

Обновено: петък, 17 юли 2015 14:46

Тематичен въпросник за националното състезание по финанси и счетоводство

ПРОГРАМА ПО ФИНАНСИ

 

 

  1. Държавата и парите като първопричина за финансите

    Произход на думата финанси. Същност на финансите днес. Публични и непублични финанси. Предпоставки за възникването и развитието на финансите.  Причини за намесата на държавата в икономиката. Функции на публичните финанси.

     

  1. Публично стопанство и публични блага

    Същност на публичното стопанство. Дял на публичното стопанство. Организация и управление на публичното стопанство. Принципи на организация на публичното стопанство – ефективност, безпристрастност, справедливост. Същност на публичните блага. Икономически характеристики на публичните блага. Видове блага: чисти публични блага, чисти частни блага, смесени блага.

     

  1. Финансова система на България като съвкупност от финансови институции

    Същност на финансовата система като съвкупност от институции. Сметна палата. Министерство на финансите. Национална агенция за приходите. Национален осигурителен институт. Национална здравно-осигурителна каса. Агенция „Митници”. Комисия за финансов надзор.

     

  1. Държавен бюджет

    Възникване на държавния бюджет. Същност на държавния бюджет. Държавният бюджет от правна гледна точка. Държавният бюджет от социално-икономическа гледна точка. Държавният бюджет от политическа гледна точка. Държавният бюджет от финансово-техническа гледна точка. Принципи за изграждане и функциониране на държавния бюджет – публичност, яснота, пълнота, специализация, реалност, точност, балансираност, предварителност, годишност.

     

     

     

  1. Видове бюджети

    В зависимост от обхвата на бюджета. В зависимост от начина на обхващане на приходите и разходите. В зависимост от характера на приходите и разходите. В зависимост от периода, за който се съставя.

     

  1. Бюджетна технология и бюджетен процес

    Закон за държавния бюджет на Република България и Закон за устройството на държавния бюджет. Съставяне на проектобюджета. Обсъждане и приемане на бюджета. Изпълнение на бюджета.  Приключване и отчитане на бюджета.

     

  1. Държавни разходи

    Същност на държавните разходи. Класификация на държавните разходи според:  производителността им,  характера им, икономическата им класификация, функционалното им предназначение;

     

  1. Характеристика на основните видове разходи

    Разходи за държавно управление. Разходи за национална отбрана. Разходи за социално-културни потребности: за здравеопазване, за образование, за социално подпомагане, осигуряване и грижи, за култура. Разходи за изграждане на инфраструктура.

     

  1. Държавни приходи

    Същност на държавните приходи. Вътрешни и външни източници на финансови средства за държавата. Класификация на държавните приходи: според формата на собственост на доходите, които се разпределят и акумулират в държавния бюджет,  според икономическия им характер, според МВФ, според методите и формите за акумулирането им.

     

  1. Методи и форми за акумулиране на държавни приходи

    Същност на методите и формите. Данъчен метод – характеристики и основна форма. Данъкоподобен метод: такси, глоби, санкции, лихви за просрочие. Неданъчен метод.

     

     

  1. Държавен дълг

                Същност на държавния дълг. Класификация на държавния дълг: според обхвата на задълженията, според валутата, според срока на погасяване, според националната принадлежност. Управление на държавния дълг.

     

  1. Теоретични основи на данъците

    Същност на данъка. Особености на данъка. Функции на данъка.

     

  1. Принципи на данъчно облагане

    Класически принципи – справедливост, определеност, удобство, ефективност. Съвременни принципи – неутралност, преференциално облагане, универсалност, стабилност, годишност.

     

  1. Елементи на данъка

    Данъчна основа. Данъчна норма. Данъчно задължение. Данъчен субект. Данъчен носител. Данъчен кредитор. Данъчни облекчения.

     

    Класификация на данъците

    Според възможността им да бъдат прехвърляни като задължения от едно лице на друго. Според факторите, от които зависи данъчната основа. Според начина, по който се определя данъчната норма. Според обекта на облагане. Според бюджета, в който постъпват.

     

  1. Начини на данъчно облагане

    Пропорционално данъчно облагане.  Прогресивно данъчно облагане - обикновена данъчна прогресия, етажна данъчна прогресия. Регресивно данъчно облагане.

     

  1. Данъчна система на Република България

    Същност на данъчната система. Особености на данъчната система на България. Данъчно-осигурително производство - регистрация на данъчно задължените лица, деклариране на данъчното задължение, събиране на данъчното задължение, данъчно наказателно производство. Хармонизация на данъчната система - хармонизация на косвените данъци, хармонизация на преките данъци.

     

  1. Обща характеристика на преките подоходни данъци

    Същност на преките подоходни данъци. Предпоставки за развитие на преките подоходни данъци. Особености на преките подоходни данъци. Форми на пряко подоходно облагане. Възгледи за облагане на печалбата на корпорациите -  класически  и интеграционен възглед.

     

  1. Подоходно облагане на юридически лица

    Елементи на корпоративния данък - данъчно задължени лица, данъчен финансов резултат и данъчна основа, данъчна норма, данъчен период. Определяне на данъчния финансов резултат - данъчни постоянни разлики в посока увеличение, данъчни постоянни разлики в посока намаление, данъчни временни разлики в посока увеличение, данъчни временни разлики в посока намаление.

     

  1. Други корпоративни данъци според ЗКПО

    Данък върху разходите. Данък върху хазартната дейност. Данък, удържан при доходи от дивиденти и ликвидационни дялове.

     

  1. Подоходно облагане на физически лица

    Същност на личния подоходен данък. Елементи на личния подоходен данък - данъчно задължени лица, брутен доход и данъчна основа, данъчна норма, данъчен период. Видове доходи на физически лица съгласно ЗДДФЛ.

     

  1. Необлагаеми доходи на физически лица съгласно ЗДДФЛ

    Общи необлагаеми доходи. Необлагаеми доходи по трудови правоотношения.

     

  1. Данъчни облекчения на физически лица съгласно ЗДДФЛ

    Данъчно облекчение за намалена работоспособност. Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане. Данъчно облекчение за млади семейства. Данъчно облекчение за дарения.

     

     

     

  1. Социалното осигуряване

    Задължително държавно обществено осигуряване. Допълнително задължително пенсионно осигуряване. Допълнително доброволно пенсионно осигуряване;

     

  1. Определяне на личните данъчни и осигурителни плащания при доходи от трудови правоотношения

    Годишен осигурителен доход. Месечен осигурителен доход. Месечни осигурителни вноски. Месечен облагаем доход. Месечен ДДФЛ на лицето.

     

  1. Данък върху добавената стойност

    Същност на ДДС. Елементи на ДДС - данъчно задължени лица, данъчна основа, данъчна норма. Облагаеми доставки. Облагаеми доставки с нулева ставка на ДДС. Освободени от доставки.

     

  1. Данъчен кредит

    Същност на данъчния кредит. Доставки с право на приспадане на данъчен кредит. Ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит. Частичен данъчен кредит.

     

  1. Акцизи

    Същност на акциза. Стоки, облагаеми с акциз. Акцизни ставки. Данъчно задължени лица на акциз. Системи за заплащане на акциз.

     

  1. Мита

    Същност на митата. Особености на митата. Видове мита. Определяне на митническата стойност при внос.

     

  1. Преки имуществени данъци

    Обща характеристика на преките имуществени данъци. Данък върху недвижимите имоти. Данък върху наследствата. Данък върху придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин. Данък върху превозните средства.

     

     

     

    ПРОГРАМА ПО СЧЕТОВОДСТВО

     

    Обща теория на счетоводната отчетност

    1.      Обекти на счетоводството

    Имуществото на предприятието като обект на счетоводството. Нормативна уредба на счетоводството. Съдържание, състав и структура на активите и капитала на предприятието. Условни активи и пасиви. Стопански операции и процеси.

    2.      Балансово обобщаване

    Същност и форма на балансовото обобщаване. Съдържание, състав и структура на счетоводния баланс. Балансови схеми. Видове счетоводни баланси. Влияние на стопанските операции върху съдържанието и структурата на счетоводния баланс.

    3.      Система на счетоводните сметки и счетоводен сметкоплан

    Същност и значение на счетоводните сметки. Съдържание, структура и форми на счетоводните сметки. Класификация на счетоводните сметки. Счетоводен сметкоплан – съдържание и принципи на изграждане.

    4.      Двойно счетоводно записване

    Същност и логически основи на двойното записване. Кореспонденция на счетоводните сметки и счетоводни статии.

    5.       Документиране на стопанските операции и инвентаризиране

    Същност и  значение на документирането и инвентаризирането. Оформяне, движение и съхраняване на документите. Албум на първичните счетоводни документи. Видове инвентаризация. Ред за провеждане на инвентаризациите. Документиране и отчитане на резултатите.

    6.      Текущо и периодично счетоводно отчитане

    Същност и функции на текущото счетоводно отчитане. Хронологично и систематично счетоводно отчитане – същност и видове, оборотни ведомости за положението по синтетични и аналитични счетоводни сметки, счетоводни грешки и начини за тяхното изправяне.

     

     

    Счетоводство на предприятието

     

    7.      Отчитане на собствения капитал

    Характеристика на собствения капитал – основен капитал и капиталови резерви. Отчитане на основния капитал и на капиталовите резерви – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    8.      Отчитане на получените заеми

    Характеристика на привлечения капитал – дългосрочни и краткосрочни заеми, търговски кредит, лизинг, облигационен заем. Отчитане на привлечения капитал – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    9.      Формиране и отчитане на финансовия резултат

    Характеристика на финансовия резултат – печалби и загуби от текущата година, неразпределена печалба от минали години, непокрита загуба от минали години, счетоводен и данъчен финансов резултат, балансова печалба и загуба. Отчитане на финансовия резултат – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    10.  Отчитане придобиването и ремонта на дълготрайни материални активи

    Характеристика на дълготрайните материални активи, видове, оценка, признаване съгласно счетоводен стандарт. Отчитане на придобиването и ремонта на дълготрайните материални активи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    11.  Отчитане намалението и ликвидацията на дълготрайните материални активи

    Характеристика на дълготрайните материални активи, видове, оценка, признаване съгласно счетоводен стандарт. Отчитане на намалението и ликвидацията на дълготрайните материални активи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    12.  Отчитане увеличението и намалението дълготрайните нематериални активи

    Характеристика на дълготрайните нематериални активи, видове, оценка, признаване. Счетоводен стандарт. Отчитане на придобиването и намалението на дълготрайните нематериални активи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    13.  Отчитане амортизирането на дълготайни активи

    Същност на амортизацията на дълготрайните активи. Методи за амортизация. Счетоводни стандарти за амортизация на дълготрайни активи. Отчитане на амортизацията на дълготрайни активи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    14.  Отчитане увеличението и намалението на дългосрочните финансови активи

    Характеристика на увеличението и намалението на дългосрочните финансови активи, видове, оценка, признаване. Предоставяне на дългосрочни заеми от банките. Счетоводни стандарти за правилата при отчитане на увеличението и намалението на дългосрочните финансови активи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    15.  Отчитане увеличениято на стоково-материални запаси. Оценяване на стоково-материалните запаси при тяхното придобиване

    Характеристика на стоково-материалните запаси, видове, признаване, оценка. Счетоводен стандарт. Оценяване на стоково-материалните запаси при тяхното придобиване. Отчитане на увеличенията на стоково-материалните запаси – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    16.  Отчитане намаленията на стоково-материални запаси. Методи за оценяване на стоково-материалните запаси при тяхното намаление

    Характеристика на стоково-материалните запаси, видове, признаване, оценка. Счетоводен стандарт. Методи за намаления на стоково-материалните запаси. Отчитане намаленията на стоково-материалните запаси документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    17.  Отчитане на разчетите с доставчици и клиенти

    Характеристика на разчетите с доставчици и клиенти – възникване и закриване. Отчитане на разчетите с доставчици и клиенти – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    18.  Отчитане на разчетите с персонала

    Характеристика на разчетите с персонала – възникване и закриване. Отчитане на разчетите с персонала – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    19.  Отчитане на разчетите със съдружници, подотчетни лица, други дебитори и кредитори

    Характеристика на разчетите със съдружници, подотчетни лица, други дебитори и кредитори – възникване и закриване. Отчитане на разчетите със съдружници, подотчетни лица, други  дебитори и кредитори – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    20.  Отчитане на разчетите по липси и начети, съдебни спорове и присъдени вземания

    Характеристика на разчетите по липси и начети, съдебни спорове и присъдени вземания – възникване и закриване. Отчитане на разчетите по липси и начети, съдебни спорове и присъдени вземания – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни  записвания.

     

    21.  Отчитане на разчетите по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за местните данъци и такси (ЗМТД) и Закона за данъка върху дохода на физическите лица (ЗДДФЛ)

    Характеристика на нормативните документи за данъчно облагане по ЗКПО, ЗМДТ и ЗДДФЛ. Отчитане на разчетите по ЗКПО, ЗМДТ и ЗДДФЛ – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    22.  Отчитане на разчетите по Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) и Закона за акцизите

    Характеристика на нормативните документи за данъчно облагане по ЗДДС и Закон за акцизите. Отчитане на разчетите по ЗДДС и Закона за акцизите – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    23.  Отчитане на паричните средства в лева

    Характеристика на паричните средства в лева. Отчитане на паричните средства в лева – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    24.  Отчитане на паричните средства във валута

    Характеристика на паричните средства във валута. Отчитане на паричните средства във валута – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    25.  Отчитане на предоставените краткосрочни заеми и краткосрочните финансови инвестиции

    Характеристика на предоставените краткосрочни заеми и краткосрочните финансови инвестиции в предприятието. Отчитане на предоставените краткосрочни заеми и краткосрочните финансови инвестиции – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    26.  Отчитане на разходите по икономически елементи и разходите за дейността

    Характеристика на разходите по икономически елементи и разходите за дейността в предприятието. Видове. Разграничаване на разходите за текущ и за бъдещи периоди. Калкулиране на себестойност. Отчитане на разходите по икономически елементи и разходите за дейността – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    27.  Отчитане на финансовите и извънредните разходи и разходите за бъдещи отчетни периоди

    Характеристика на финансовите и извънредните разходи и разходите за бъдещи отчетни периоди. Отчитане финансовите и извънредните разходи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    28.  Отчитане на приходите от дейността

    Характеристика на приходите от дейността. Видове приходи. Отчитане на приходите от дейността – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания.

    29.  Отчитане на финансовите и извънредните приходи и приходите за бъдещи отчетни периоди

    Характеристика на финансовите и извънредните приходи и приходите за бъдещи отчетни периоди в предприятието. Отчитане на финансовите и извънредните приходи – документи, счетоводни сметки, стопански операции и счетоводни записвания

    30.  Годишен финансов отчет

    Същност и етапи на годишното счетоводно приключване. Счетоводен стандарт за представяне на годишни финансови отчети. Съдържание и общи изисквания към годишния финансов отчет, отчетни форми.